Hand op de Meir

Hand op de Meir

Wandelend door de winkelstraat Meir kun je ineens een enorme stenen hand tegenkomen. Deze rechterhand ligt als een soort van kommetje ter hoogte van het pand op Meir 24. Wie al eens een keer in Parijs is geweest die zal de hand misschien herkennen als onderdeel van de sculptuur “l’écoute” van Henri de Miller. Dit kunstwerk staat in de Franse hoofdstad op La Place René Cassin en bestaat uit een hoofd en een rechterhand. Op de Antwerpse Meir zie je alleen de rechterhand.

Hiermee wordt er een directe verwijzing gemaakt naar de legende van Silvius Brabo. Deze Romeinse soldaat zou degene geweest zijn die de reus Druon Antigoon doodde, waarna hij vervolgens zijn hand afhakte en die in de Schelde wierp. Antigoon terroriseerde vroeger de schippers in de omgeving. Zij moesten tol aan de reus betalen. Weigerden zij, dan werd hun hand afgehakt en in de Schelde geworpen.

De hand op de Meir is een favoriet object van toeristen om mee op de foto te gaan.Er is 1 reactie op dit bericht
  1. Fred Pardoes om 13:01 uur

    Dit is mijn favoriete beeld in Antwerpen. Simpel, speels en typisch Antwerpen. Het grappige is dat veel mensen door de drukte op de Meir het beeld helemaal voorbijlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *