De Burgerij

De Burgerij

Als je in Antwerpen een culinaire hamburger wilt eten, dan is de kans redelijk dat je bij een restaurant van de Burgerij uitkomt. Op dit moment worden de hamburgers van Burgerij veel geroemd in lokale pers, in blogs en op social media. Voor ons een reden om een bezoek te brengen aan de Burgerij. Wij kiezen op een aarzelende lentedag in april voor een bezoek aan de Burgerij op het Eilandje. Het weer laat het net toe om buiten op het terras te zitten, vanwaar je een fraai uitzicht heb op het iconische MAS-gebouw.

Over Burgerij

De Burgerij is in korte tijd een begrip geworden in Antwerpen. Burgerij is begonnen aan het station van Berchem en is inmiddels uitgegroeid tot een bescheiden keten van hamburgerrestaurants. Denk hierbij niet aan een fastfoodrestaurant als Quick of McDonalds, maar aan verse hamburgers van hoge kwaliteit waarbij de ingrediënten in de keuken vers gesneden en verwerkt worden. Burgerij is een concept dat bedacht is door ex-voetballer Björn Meeuwsse en voormalig voetbalpresentator Robin Janssens. Inmiddels zijn er 4 Burgerij-restaurants te vinden in de provincie Antwerpen. De vijfde moet over twee maanden haar deuren openen op de Leopoldplaats. Er komen ook Burgerij-restaurants in Nederland. Eerst gaan Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven kennismaken met de hamburgers van de Burgerij. Mogelijk volgen daarna de steden Den Haag en Breda.

burgerij2

De lunch

Ken je dat gevoel van onzichtbaarheid? Dat je op een terras zit en dat het personeel je niet ziet? Niet omdat ze het te druk hebben, want ik zie ze staan kletsen met elkaar, het tafeltje naast me afruimen en weer proper maken en wat rondkijken. Pas als ik na ruim een kwartier zelf aangeef dat ik wel wat zou willen bestellen is er een serveerster die me zowaar ziet. Als ik haar er op aanspreek zegt ze me dat een collega gezegd had dat ik al besteld had. Een misser die eigenlijk niet voor mag komen, zeker niet als je een concept neer wilt zetten dat aan alle kanten moet kloppen.

Op de kaart staan uiteenlopende hamburgers waaronder varianten van lamsvlees, kippenvlees en vis. Alleen al vanwege de naam heb ik de Kukelekurrie besteld. Dit is een kipburger die voorzien is van sappige sojascheuten, verse koriander, gember, fijngemalen knoflook, paksoi en een zelfgemaakte curry-kokossaus. Je kunt alleen voor het broodje kiezen of je kunt full-option gaan. Daarbij zit een slaatje en een portie frieten inbegrepen. Ik ga voor deze laatste optie.

De burger maakt gelukkig een hoop goed. Hij was het wachten waard. De Kukelekurrie is merkbaar vers en mooi in balans. Geen enkele smaak overheerst waardoor er sprake is van een aangename totaalervaring. Minpuntje zijn de frieten. Er is gekozen voor steakfrietjes zoals die tegenwoordig ‘in’ zijn. Ik geef persoonlijk de voorkeur aan goede Belgische frieten.

Een aanrader of niet?

Hoewel het personeel steekjes laat vallen en de burgers wat betreft prijs aan de bovenkant van de markt zitten, zou ik zeker nog een keertje teruggaan naar de Burgerij. De prachtige locatie op het Eilandje draagt zeker bij aan dat gevoel.

Praktische informatie

De vestiging van Burgerij Eilandje is te vinden aan de Sint-Laureiskaai 8 in Antwerpen. Het restaurant is alle dagen van de week geopend van 12 tot 22 uur.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *