Fort Liefkenshoek

Fort Liefkenshoek

Midden tussen de industrie, diep in de havens van Antwerpen ligt een prachtige historische plaats, nog onontdekt door het grote publiek. Fort Liefkenshoek vind je net achter de Liefkenshoek tunnel in de gemeente Doel. Het fort werd in de 16e eeuw gebouwd door Willem van Oranje die het gebruikte ter verdediging van de Nederlanden. Het is een vierkante omwalling van een in een halve maan gebouwd fort. Om het fort liggen de buitenste wallen in de vorm van een ster met zes punten. Via een smalle kleine weg kom je bij de brug die naar het fort leidt.

fort-lievenshoek-2

Een bezoek start bij het bezoekerscentrum waar je, zonder toegang te moeten betalen, een koptelefoon kunt lenen. Via een computer bij de start van het bezoek krijg je een gepersonaliseerd kaartje wat je kunt gebruiken om diverse spelletjes en activiteiten te doen in het fort. Deze zijn speciaal op leeftijd afgesteld. Bij een bezoek aan het fort leer je meer over de geschiedenis van het fort en zijn omgeving en over de verschillende doeleinde waarvoor het fort werd gebruikt.

fort-lievenshoek-3

Wij waren blij verrast door de tentoonstelling in het fort. De tentoonstelling is ontzettend interactief. Zo kun je zelf een kraan besturen en virtueel een aantal containers plaatsen op een schip. Een van de ruimtes is ingericht als 17e eeuws schip in de nacht. Staand op de boeg voel je de deining van de golven en zie je de sterren. Naast veel informatie over de scheepvaart van toen en nu kun je op de “ begraafplaats” in een van de ruimtes meer te weten komen over de inwoners van het fort. Steek je koptelefoon in een van de grafzerken en je krijgt een verhaal te horen over de ongelukkige die er ligt begraven. In de ruimte ernaast zijn diverse spelletjes over veldslagen in de 17e eeuw te doen en mag je zelf in een greenroom verslag doen van de slag om Antwerpen. Leuk is ook het doolhof die je, als je niet verdwaalt, naar een ruimte over vluchtelingen brengt. Als je de persoonlijke toegangskaart scant in de telefooncel krijg je een vluchteling aan de telefoon die verteld over zijn thuisland en reden waarom hij moest vluchten. Omdat het fort ook dienst deed als quarantaine locatie in de 19e eeuw is er een dokterszaal. Je gaat zelf op bezoek bij een dokter die je verteld dat het er allemaal niet zo best uitziet.

fort-lievenshoek-4

Naast de diverse ruimtes die je binnen kunt bezoeken is er een uitkijktoren en kun je wandelen over de wallen. Hier heb je een mooi uitzicht over de havens van Antwerpen. Na je bezoek is het goed toeven op het terras of in het café van het fort. Ze hebben er een lekker straf biertje BonaPart wat je zeker moet proeven. Fort Liefkenshoek is een erg leuk middagje uit voor het hele gezin.

fort-lievenshoek-5


Er zijn 2 reacties op dit bericht
  1. Fredje Raketje om 08:16 uur

    Ik kende dit helemaal niet. Hele leuke tip, bedankt hiervoor. Ga dit in de zomervakantie zeker een keertje bezoeken met de kinderen.

  2. Joke Dijkwel om 10:59 uur

    Kunt u mij vertellen of Geerhard Gelok gesneuveld 17 maart 1831 Fort Liefkenshoek oud 21 jaar, hier begraven ligt?
    Dit voor mijn stamboomonderzoek.
    En is hiervan een eventuele grafsteen te bekijken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *