Jenevercafe de Vagant

Jenevercafe de Vagant

Jenevercafé de vagant is al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw een begrip in Antwerpen. Het was eerst een “gewoon” café maar in 1985 werd het roer helemaal omgegooid en werd de Vagant omgedoopt tot jenevercafé. Dit had in de eerste plaats te maken met de voorliefde van de uitbater van dit product maar ook om dit indertijd wat vergeten product terug bekend te maken. Vandaag de dag worden er in de Vagant ongeveer 200 verschillende jenevers geschonken aangevuld met wat vruchten- en creamjenevers. Volgens de website van de Vagant worden al deze jenevers geproduceerd in België of in Noord-Frankrijk. Zelf dacht ik ook enkele Nederlandse jenevers op de kaart gezien te hebben
Met deze uitgebreide kaart is het lastig kiezen. Gelukkig heeft de eigenaar, Ronald Ferket hier een goede oplossing voor. Er is namelijk altijd een jenever van de maand. Weet je niet wat je lekker vind bestel deze en vanaf hier kun je verder gaan op je zoektocht naar de perfecte jenever. Als je bewust van de verschillende jenevers gaat proeven dan kom je erachter dat er een enorm smaakverschil tussen de verschillende brouwsels zit. Subtiele verschillen tijdens het stoken en de toegevoegde kruiden zorgen voor deze bijzondere nuances in de jenevers. Leuk om te weten is dat traditioneel gezien iedere regio in België zijn eigen soort kruiden en kruidenmengsels gebruikte voor het stoken van jenever. Over de fruit en creamjenevers is Ronald kort en krachtig “sommige jenevers zijn om te verkopen en andere om te drinken”.

 
Tot voor kort was er tegenover de winkel een speciale jeneverslijterij te vinden. Deze is verhuist naar de kelder van het café waardoor het café nog meer het uithangbord van de slijterij is geworden. Zo goed als alle jeveners die op de kaart van de Vagant staan zijn tevens te koop in de slijterij. Wil je meer over jenever weten dan kun je een bezoek brengen aan het museum op de eerste etage. Hiervoor moet je wel van te voren reserveren.

 

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *