Antwerpen Proeft 2015

Antwerpen Proeft 2015

Het culinaire evenement Antwerpen proeft is vandaag van start gegaan. En het was direct al lekker druk. Toen wij om 13:30 arriveerden, ongeveer anderhalf uur na opening, stonden er al lange rijen voor de kassa en de bonnenverkoop. Eenmaal binnen was er geen tafel meer te vinden en was het bij de stands van sommige restaurants al lang wachten. Kortom, wat betreft bezoekersaantallen is Antwerpen Proeft 2015 nu al een succes.

antwerpen proeft

Het lukte ons uiteindelijk om buiten een tafel te versieren zodat we zittend of hangend aan een statafel de heerlijk gerechten konden proeven. Jammer genoeg kan Antwerpen Proeft dit jaar niet rekenen op het zelfde schitterende weer als vorig jaar, maar het was ’s middags lekker genoeg om buiten aan de Schelde te kunnen zitten. Helaas ging het gedurende de middag regenen en was het dringen buiten onder de parasols en binnen.

antwerpen proeft-10

Het eerste gerechtje dat we proefden was een gerechtje van B23; onze favoriet van vorig jaar. Dit jaar toonde B23 zijn kunsten met een impressie van lam, texturen van oerwortel en een rendang van lam. Met name de verschillende structuren van oerwortel waren erg lekker, de impressie van lam in zwarte-bonensaus viel mij persoonlijk wat tegen maar de rest van de tafel zat er heerlijk van te smullen. De rendang van lam gekookt in kokosmelk en de espuma van aardappel was flauw en mat van smaak. Dat is jammer want uit ervaring weten we dat B23 veel beter kan.

antwerpen proeft-3

Het volgende gerecht wat we namen was de sushi-combinatie van Zoawang. Er stond een behoorlijk rij voor de keuken. Een aantal chefs stonden zich in het zweet te werken. De sushi-combinatie bestond uit zes stukje sushi van drie soorten. Over de smaak en kwaliteit van deze sushi kunnen we kort zijn. Ze waren heerlijk. Ondanks dat de verschillende rollen vrij vlot gemaakt werden kon je aan alles zien dat er voldoende aandacht aan besteed werd en dat was te proeven.

antwerpen proeft-4

Na een korte zoektocht op de kaart waren we het er vrij snel over eens dat we onze multiculturele reis in China gingen vervolgen. De keuze viel op de pekingeend van Cuichine. Deze werd geserveerd in een heerlijk gestoomd flensje. De pekingeend was op smaak gebracht met hoisinsaus en was samen met komkommer, lenteuitjes en wat chilipepers in het flensje gerold. De smaak was perfect maar de hoeveelheid pekingeend in het flensje viel wat tegen.

antwerpen proeft-6

Na ons korte uitstapje naar China keren we terug naar Japan om de kimchi pork bun van Umamido te proberen. Het zacht gestoomde broodje gelakt met een huisgemaakte saus met daarop zacht gegaard buikspek, gepekelde komkommer en kimchi. Kimchi is gefermenteerde kool. Dit klinkt gelukkig een stuk viezer dan dat het is. Het geheel zag er zo lekker uit dat ik in mijn enthousiasme vergat een foto van het broodje te maken. De combinatie van de verschillende sterke smaken in het zacht gestoomde broodje is echt super.

Het volgende gerechtje wat we uitzoeken is iets dat er qua beschrijving uitspringt en we geen idee hebben wat te verwachten. Op de kaart staat tomaat, venkel, gin en tonic. Nu zijn we groot voorstander van de huidige gin tonic trend dus we konden dit gerechtje niet aan onze neus voorbij laten gaan. Het gerechtje dat we uiteindelijk kregen was op zijn minst bijzonder te noemen. De tomaat en de venkel hadden zeer de overhand en de gin en de tonic waren maar moeilijk terug te proeven. Tussen de tomaat en de venkel was er limoenschil geschaafd wat ervoor zorgde dat het niet heel prettig in de mond voelde. Moet ik er wel bij zeggen dat dit op een warme zomerse dag misschien beter uit verf zou zijn gekomen. Ondanks dat het niet helemaal was wat we gehoopt hadden heeft Le Verseau ons wel nieuwsgierig gemaakt. De kok Filip de Pauw van Le Verseau kookt iedere zaterdag op Vreemdelingenmarkt op het theaterplein. De andere dagen van de week is de Pauw in de keuken van Les Jours te vinden.

antwerpen proeft-8

Als een van de laatste gerechtjes zochten we een restaurant uit Nederland op, het Spuihuis. Deze had een Brabantsewal asperge met een sashimi van zeebaars, rilettes van makreel, een kroketje van Bergse ansjovis, zeekraal en een hollandaise saus. Verschillende klassieke elementen aangevuld met onverwachte smaakmakers. Het was een prachtig gerechtje om te zien en zo smaakte het ook.

antwerpen proeft-7

Het laatste gaatje vulde we met een dessert van Pierre Marcolini. Het dessert bestond uit een eclair en een macaron die exclusief voor Antwerpen Proeft zijn gemaakt. De eclair was gevuld met kokos crème en we vermoeden dat hij gegarneerd was met een gelei passievruchten en kokos. De eclair was mooi in balans, geen van de smaken overheerste waardoor er een mooi geheel ontstond. De macaron was gemaakt van amandel begeleid door een frambozensaus. Met name de bosbessen saus was om te smullen.

antwerpen proeft-9

Bij de verschillende gerechten werd steeds bieradviezen gegeven. Want Duvel Moortgat is één van de hoofdsponsors van Antwerpen Proeft. Het was echter zo goed als onmogelijk om iets te drinken te bestellen want de rijen voor de verschillende bars waren te lang. Dit kwam hoofdzakelijk door zeer onbekwaam personeel. Er worden wel eens grappen over gemaakt maar ik kan je nu het antwoord geven op de vraag over Belgische bardames je nodig hebt om een biertje te tappen. Dat antwoord is namelijk drie. Dit tot grote irritatie van veel van de wachtende voor, achter en naast me. Een ander verbeter punt is de rotzooi op de tafels. Zo goed als alle tafels waren gevuld met lege glazen, borden en etensresten. Binnen liepen nog wel een paar mensen rond die probeerden de boel redelijk netjes te houden maar buiten heb ik niemand gezien.

antwerpen proeft-11

Ondanks dit alles is Antwerpen Proeft een geweldig culinair evenement dat met kop en schouders boven de meeste culinaire evenementen in Nederland en België uitsteekt. De kwaliteit van de gerechten en de entourage zorgen ervoor dat je als een gelukkig mens het terrein verlaat.

antwerpen proeft-5


Er is 1 reactie op dit bericht
  1. Sjampetterke om 07:14 uur

    Ben er gisteren ook geweest. Helaas wel iets te laat, want het was al begonnen met regenen en bij een paar stands waren de lekkerste gerechten uitverkocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *