De beste hamburgers van Antwerpen?

De beste hamburgers van Antwerpen?

Hamburgers zijn helemaal in opmars in Antwerpen. Het lijkt erop alsof het concept van een broodje met een vleesschijf en garnituur weer helemaal hip is. Jarenlang hebben hamburgerliefhebbers op menukaarten moeten zoeken naar hun favoriete gerecht of hun toevlucht moeten zoeken in snackbars of bij hamburgerketens. Tegenwoordig lijkt het erop dat je ineens struikelt over de hamburgerrestaurants in Antwerpen. De culinaire hamburger is inmiddels helemaal ‘in’. Naast de classic hamburger met kaas, uitjes, tomaat, sla en ketchup zie je ineens veel andere varianten op de kaart staan. Halalburgers met lamsvlees, verschillende vegetarische burgers, hamburgers van kippengehakt, hamburgers met verse vis… je kunt het niet verzinnen of er bestaat wel een hamburgervariant van.

Wie verkoopt de beste hamburgers?

Sommige hamburgermeesters beweren de beste hamburgers van Antwerpen te verkopen. Maar hoe meet je dat? Wie verkoopt nu werkelijk de beste hamburger van Antwerpen? Ten eerste kun je dat niet op wetenschappelijke wijze bepalen. Smaak is subjectief, net als hoe dat je bediening, ligging, sfeer en presentatie beoordeelt. Kijk maar op de verschillende review-sites hoe de meningen van mensen uiteen lopen. Daarnaast ligt het vooral ook aan het gerecht dat je bestelt en het moment dat je er bent. Misschien is jouw hamburger net een minuut te kort of te lang gebakken. Misschien had de serveerster haar dag niet toen ze jou bediende.

Het is daarom niet mogelijk om eensluidend te bepalen wie de beste hamburgers van Antwerpen bakt. Wel ben ik van mening dat de lapjes vlees op een klef broodje van Quick en McDonalds absoluut niet die titel verdienen. Maar dat wist iedere echte hamburgerliefhebber toch al?

Ik heb een paar toppers in Antwerpen bezocht de afgelopen weken en geef graag mijn oordeel.

Ellis Gourmet Burger

Op een zonnige lentedag nam ik plaats op het terras van Ellis Gourmet Burger op de Keyserlei. Deze keten heeft een vliegende start gemaakt en wordt geroemd om de betere hamburgers. Ze zijn in 2011 in Brussel begonnen en hebben nu meerdere vestigingen in Nederland en België.

Ik bestelde de Guaco-Waco Lamb. Dit is een lamsburger met guacamole, sla, verse koriander, rode ui en zoete chilisaus. Daarbij natuurlijk frietjes. De lamsburger smaakte goed, maar het garnituur op het broodje is niet in balans. Er zit teveel guacamole op, waardoor de grove blaadjes sla ervoor doen zorgen dat het stuk vlees eruit wil glijden. De smaak is te vlak vanwege te weinig koriander en chilisaus. De frietjes met de huisgemaakte mayonaise zijn lekker. De bestelde homemade lemonade is ronduit heerlijk. De bediening is ronduit goed te noemen.

De Burgerij

Een van oorsprong Antwerps concept is De Burgerij. Ex-voetballer Björn Meeuwsse en voormalig voetbalpresentator Robin Janssens hebben hiermee een ijzersterk merk weggezet. Ik bezocht vorige week De Burgerij Eilandje, dat uitkijkt op het MAS. Hierbij liep het wat betreft de bediening helaas een stuk minder soepel dan bij Ellis (lees hier), maar de bestelde Kukelekurrie burger was ronduit top te noemen. Dit is een kipburger die voorzien is van sojascheuten, verse koriander, gember, fijngemalen knoflook, paksoi en een zelfgemaakte curry-kokossaus. Ik bestelde hier de ‘full option’ burger, dat betekent in dit geval met frietjes (en mayo) en salade.

Op mijn tafel kreeg ik een burger die perfect gegaard was op ene heerlijk broodje. De samenstelling was perfect in balans. Ik had aan dit broodje niet kunnen of willen verbeteren. De bijgeleverde frietjes waren wat minder naar mijn smaak, maar dat is bijzaak.

Burgers & Booze

Begin maart bezocht ik Burgers & Booze. Deze zaak is te vinden op het Zuid en kreeg internationale aandacht vanwege de zwarte broodjes hamburger die ze tijdelijk als gimmick verkochten. Hier heb ik een klassieke hamburger gegeten, wederom met frietjes. Wat betreft het vlees misschien wel de beste hamburger die ik in tijden op heb. Deze zaak heeft zijn zaakjes dankzij de mooie ingrediënten prima in orde.

Oordeel

Als ik heel eerlijk ben dan denk ik dat ik Burgers & Booze een lichte voorkeur geef boven de andere twee. Op de tweede plaats staat wat mij betreft De Burgerij. Dat is vooral vanwege de balans in de smaken. Ellis volgt op de derde plaats. Dit is omdat de door mij bestelde burger niet helemaal klopt in de verhouding van de toppings.Er is 1 reactie op dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *