Sombat

Sombat

Zo’n twintig jaar lang was Thais restaurant Sombat aan de kaaien een begrip in Antwerpen. Als geen ander wisten de Thaise koks hun gasten in vervoering te brengen met verfijnde gerechten uit de Thaise keuken. Iedereen die van Thai eten hield en in Antwerpen woonde die wist dat je bij Sombat de lekkerste gerechten kon eten. Voor vaste klanten (waaronder wijzelf) was het dan ook een flinke tegenvaller toen Sombat ergens in 2013 haar deuren sloot. Op het pand aan de Vleeshuisstraat 1, waar Sombat gevestigd was, hing wel een aankondiging dat je voortaan bij Sombat thuis kon eten.

Tijdens een uitje met vrienden afgelopen zomer besloot ik dat we onze vrouwen snel mee zouden nemen naar het vernieuwde Sombat. De reservering werd gemaakt voor 7 november. Afgelopen zaterdag meldden we ons dan ook met hoge verwachtingen aan de voordeur van de Desguinlei 196. Dezelfde gastvrouw die ons jarenlang in het voormalige restaurant verwelkomd had begroette ons net als vroeger in het Engels. Ik blijf het apart vinden dat mensen die jarenlang in Antwerpen een rol als gastvrouw hebben nog steeds niet fatsoenlijk Nederlands spreken, maar dat even terzijde.

sombat2

Sombat nieuwe stijl betekent dineren in een huiselijke sfeer. Je wordt met een aperitief ontvangen in een lange woonkamer, waarin een paar tafels gedekt staan. Ze hebben goed hun best gedaan om een gezellige sfeer neer te zetten. Hierbij zijn een enorme hoeveelheid kaarsjes gebruikt. Nadat je aan tafel plaatsgenomen hebt ontvang je geen menukaart. Wel een wijnkaart om het diner te voorzien van het nodige gefermenteerde druivensap. Als vanouds bestellen we een fles Pinot Gris. Deze witte wijn heeft zich in het verleden al meerdere malen bewezen als goede tafelgenoot bij de kruidige Thaise gerechten.

Het menu is vooraf vastgesteld. Iedere week verandert dit menu, zodat je eigenlijk elke week zou kunnen gaan. Sombat hanteert een vast bedrag van 55 euro per persoon voor het menu. Een schappelijk bedrag naar mijns inziens, als je het vergelijkt met de prijzen die je in het voormalige restaurant betaalde. Voor die 55 euro krijg je een viergangenmenu dat voorafgegaan wordt door enkele kleine amuses.

De bedienende ober legt bij ieder gerecht uit wat het is, wat er globaal er een beetje in zit en hoe pikant de eventuele sausjes zijn die erbij geserveerd worden. Wel handig, want anders zou je zomaar voor zeer hete verrassingen komen te staan.

Al met al zit je een kleine vier uur aan tafel, waarbij de gerechten zich in prima tussenpozen laten smaken. Het biedt je voldoende tijd om rustig met je vrienden of familie bij te kletsen, of om je lief eens een avond lang verliefd in de ogen te staren.

De moeite waard!

Sombat 2.0 (zoals wij het intern noemen) is zeker de moeite waard. De huiselijke sfeer, de heerlijke Thaise gerechten en de vriendelijke bediening zorgen gegarandeerd voor een top-avond. Je moet wel vooraf reserveren. Houd er rekening mee dat Sombat een beperkte capaciteit (zo’n twintig couverts per avond), waardoor je zeker voor de vrijdag- en zaterdagavond ruim van tevoren moet reserveren. Op dit moment zijn ze bijvoorbeeld al tot eind december volgeboekt voor de weekeinden.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *